Home > Massages > Ayurvedische massage

Ayurvedische massage

Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig en gezondheidssysteem dat zo’n 5.000/6.000 jaar geleden op schrift werd gesteld. Het is een holistisch systeem dat afkomstig is uit India . Ayurveda betekent: kennis (veda) van het leven (ayus).

Tri Dosha spelen een belangrijke rol in de Ayurveda. De drie dosha's zijn Vata, Pitta en Kapha, die zijn opgebouwd uit de vijf elementen hout, metaal, vuur, water en aarde. Alles (mensen, seizoenen, leeftijden) kan beschreven worden in termen van deze drie dynamische krachten. Vata staat voor verandering, Pitta voor stofwisseling en Kapha staat voor structuur.

Meer informatie over Tri Dosha

Afwezigheid van ziekte betekent binnen de Ayurveda niet dat je gezond bent. Gezondheid betekent dat de drie dosha’s in balans zijn, de uitscheiding goed is, de geest rustig en in balans en de weefsels normaal functioneren.

Techniek

Ayurvedische massage is een zachte energetische massage, die zich kenmerkt door het gebruik van verschillende soorten olie. In deze massage worden massagetechnieken gecombineerd met het stimuleren van de Marma punten. Marma punten zijn drukpunten uit de Ayurveda.
In de meeste gevallen wordt er bij een Ayurvedische massage gemasseerd met de handen, anders ook met de voeten en in sommige gevallen van therapeutische massage, zoals voor reumatische aandoeningen, wordt er gemasseerd met rijst of kruidenbundels.

Het is een gehele lichaamsmassage, waarbij het hoofd en gezicht meegenomen worden. De massage kan op een massagetafel worden gegeven of op een matras op de grond.
De Ayurvedische massage is geschikt voor iedereen, gezond of ziek, oud en jong. Een Ayurvedische massage wordt alleen in de volgende gevallen afgeraden: tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, bij kanker, bij koorts en direct na het eten.

Effect

De ayurvedische massage brengt het hele lichaam in balans. Lichaam en geest worden dichter bij elkaar gebracht en het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Ayurvedische massage werkt op de spieren en op het energiesysteem: de aura en chakra's. De gewrichten ontspannen zich en stress, vermoeidheid en slapeloosheid worden bestreden. De massage zorgt voor meer vitale energie, helpt om gifstoffen die vast zitten te verwijderen en bij het losmaken van emotionele blokkades. Het activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop. Het verlengt de levensduur, draagt bij aan de bewustwording van het lichaam, verlicht de spierspanning en vergroot de sensuele uitstraling. De massage reinigt, ontspant, voedt en balanceert het fysieke lichaam, de emoties en de geest.

Specifiek product: Massage olie

Een specifiek product voor de Ayurvedische massage is de massage olie, die de huid verzacht en voedt. Er kunnen vele verschillende soorten worden gebruikt, de soort is afhankelijk van de 'dosha' van de persoon, de specifieke klachten en het gewenste effect. De olie wordt speciaal samengesteld voor de situatie of persoonlijkheid van de behandeling.

Via de lymfe en het bloed voedt de olie de longen en de dieper liggende weefsels. Ze smeren spieren, pezen & gewrichten en maken het lichaam daardoor soepel. Ze voeden het bot tot in het merg en stimuleren de aanmaak van bloed en bevorderen een gezonde haargroei. De oliën hebben een beschermende werking tegen bepaalde weersomstandigheden. Vooral wind en kou kunnen het evenwicht van de 'tri dosha' verstoren. Hiertegen is een gezonde en goed geoliede huid een bijkomende bescherming. Ook op psychologisch vlak geeft het een gevoel van bescherming en stabiliteit.
Er kunnen kruiden aan de olie toegevoegd worden die de opname, verwerking en voedende waarde verhogen.

De 4 belangrijke massage oliën voor dagelijks gebruik zijn amandelolie, sesamolie, saffloerolie en zonnebloemolie.
Zoete amandelolie is een massage olie die altijd goed bruikbaar is. Het heeft een versterkende werking op het zenuwstelsel en het is 'tri dosha'. Zoete amandelolie is dus alleen of in combinatie met een andere massage altijd een goede keuze.
Sesamolie is een verwarmende en reinigende massage olie, die door iedereen veilig gebruikt kan worden. Enkel mensen die snel verhit raken, kunnen bij warm weer sesamolie beter combineren met of vervangen door amandel- of zonnebloemolie.
Saffloerolie is een lichte en verwarmende massage olie, wat vooral voor mensen is die graag wat willen afvallen. Het kan door iedereen veilig worden gebruikt, alleen voor mensen die snel verhit raken, geldt hetzelfde als bij het gebruik van sesamolie.
Zonnebloemolie is een lichte en verkoelende massage olie, die door iedereen goed verdragen wordt. Vooral goed voor jonge mensen, bij warm weer, na een zonnebad, bij lichte verbranding en droge rode huiduitslag.

Etherische oliën van lavendel, jasmijn en tea-tree zijn voor iedereen geschikt en versterken het effect van de massage op het emotionele en mentale vlak. Ongeveer 3 % van de oliën kan een brandend effect op de huid hebben. Mensen die gemakkelijk huiduitslag krijgen, kunnen het best gebruik maken van de etherische olie van lavendel.

etherische oliën en hun werking

Andere oliën Naast deze oliën zijn er nog veel meer andere oliën, die allemaal hun eigen specifieke voedende & reinigende eigenschappen hebben.

Producten

Boeken over de filosofie en geschiedenis van Ayurveda. praktische toepassing van deze geneeswijze zoals ziekten en remedies, kruidenleer en andere behandelingen. Goede informatie voor studenten en therapeuten die zich meer in de achtergronden van deze therapie willen verdiepen.

Ayurvedische producten