Home > Massages > Reflexologie

Reflexologie

Herkomst

Reflexologie is al duizenden jaren oud. De oudste bewaard gebleven bronnen van deze techniek, zijn muurschilderingen uit 2330 voor Christus, in het graf van de geneesheren in Sakkara in Egypte. Een tafereel laat mensen zien die aan hun voeten en handen worden behandeld.
Chinese acupuncturisten gebruikten in de 4e eeuw na Christus reflexologie als aanvulling op hun behandeling. Wanneer de naalden geplaatst waren, oefenden ze directe druk op de Reflexologievoeten uit om energie vrij te maken en de genezing op gang te brengen.
Eunice Ingham, een Amerikaanse fysiotherapeute, introduceerde in de jaren dertig van de vorige eeuw de moderne reflexologie in het Westen. Zij verfijnde de techniek, waarbij ze uitging van oude voetkaarten.

Reflexologiekaart van de voet

Effect

De manipulatie van de reflexpunten stimuleert de zenuwuiteinden en de bloedsomloop en verlicht vastgehouden stress en spanning in het lichaam.
Reflexologie verbetert de bloedsomloop en helpt het lichaam sneller afvalstoffen te scheiden, zodat gifstoffen zich niet tot gevaarlijke hoeveelheden kunnen ophopen in lever, nieren of darmen. De massage verbetert alle lichaamsfuncties, waardoor het zelfgenezende proces wordt gestimuleerd om sneller en efficiënter te werken.

Techniek

Reflexologie is een veilige massagetechniek, die wordt toegepast aan de buitenkant van het lichaam. Door druk uit te oefenen op specifieke reflexpunten op voeten en handen wordt de gezondheid bevorderd. Elk reflexpunt komt overeen met een deel van het lichaam. Alles aan de rechterkant van het lichaam komt overeen met de reflexpunten op de rechterhand en -voet. Alles aan de linkerkant komt overeen met de linkerhand en -voet.
Reflexologie kan worden toegepast in combinatie met andere praktische therapieën, zoals aromatherapie, reiki, shiatsu, acupunctuur of yoga.

Reflexologie is het meest effectief op de voeten, omdat deze gevoeliger zijn. Bovendien zijn de reflexpunten op de handen moeilijker te isoleren dan op de voeten, omdat het oppervlak van de handen veel kleiner is. Een handbehandeling is uiteraard wel handiger voor zelfhulp, als er niemand in de buurt is die je een volledige voetbehandeling kan geven.

De twee basistechnieken voor reflexologie zijn lopen (kruipen) en roteren.
De gemasseerde moet in een gemakkelijke stoel gaan zitten met de benen op een krukje of stoel en met de voeten op een groot kussen op de schoot van de masseur. De masseur zit hierbij meestal op een lage stoel, kruk of op een kussen.

Bij deze massage moet altijd eerst de rechtervoet helemaal worden behandeld, omdat dan de loop van de darmen gevolgd wordt. De darmreflexen gaan op de rechtervoet omhoog en op de linkervoet omlaag. De massage wordt meestal afgesloten met een nek-, rug- en schoudermassage, die door kleding heen gegeven kan worden, of op de blote huid met een beetje massage-olie. De gemasseerde kan hierbij liggen of zitten.

Specifiek product

Reflexologie is in bijna elke omgeving toe te passen en er zijn geen speciale hulpmiddelen bij nodig, alleen een stoel die gemakkelijk zit voor de gemasseerde.

Er wordt wel gebruik gemaakt van een vochtinbrengende crème of balsem om de voeten zacht te maken, vooral pepermunt is zeer geschikt. Dit is nodig, omdat het moeilijk is om de reflexpunten te bewerken, als de voeten erg droog zijn. Er moet ook weer niet te veel crème gebruikt worden, want als de huid te glad is, glijden de handen van de reflexpunten af. Vandaar dat er bij deze massage-techniek meestal geen gebruik wordt gemaakt van massage-olie.

Soms wordt er gebruik gemaakt van een houten of kunststof massageroller. 

 
 

Producten


Dit Compleet handboek reflexologie is een praktische raadgever en handig naslagwerk. Je leert hoe je zelf verschillende klachten, zoals allergie├źn, hoofdpijn en slaapstoornissen, kan behandelen en verlichten, hoe je je vitaliteit kan verhogen en je immuniteit versterken.

Reflexologie producten