Home > Massages > Ayurvedische massage > Tri Dosha

Tri Dosha

De Tri Dosha spelen een belangrijke rol in de Ayurveda. De drie dosha's zijn Vata, Pitta en Kapha, die zijn opgebouwd uit de vijf elementen Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Alles (mensen, seizoenen, leeftijden) kan beschreven worden in termen van deze drie dynamische krachten. Vata staat voor verandering, Pitta voor stofwisseling en Kapha staat voor structuur.

Twee van de vijf elementen gecombineerd in paren, vormen de drie dynamische krachten, de Tri Dosha: Vata, Kapha en Pitta. De letterlijke betekenis van Dosha is 'dat wat verandert'.

Mensen zijn onder te verdelen in types. Het zijn vaak combinaties van twee of drie dosha's. Zo kan  je dus een Vata-Pitta type zijn of een Kapha-Pitta. Ayurveda gebruikt voeding, levensstijl, massages, kruiden, yoga en meditatie om mensen in balans te brengen en te houden. Mensen die zich herkennen in het Pitta type, zouden levensstijl en voeding moeten gebruiken, die het Pitta niet nog meer stimuleert, maar juist in balans houdt.

 

Vata

Vata staat voor Verandering.

Elementen zijn Metaal en Hout.

Vata staat voor de ademhaling, het bewegen van de spieren, het kloppen van het hart en alle bewegingen in spieren, weefsels en cellen. De belangrijkste plaats van Vata in het lichaam is de darm, maar daarnaast ook de heupen, dijen, oren, botten, bekken en huid. Als het lichaam te veel Vata ontwikkeld zal het zich ophopen in die gebieden. Vata gaat over de gevoelens als nervositeit, angst, onrust en pijn.

Kapha

Kapha staat voor Structuur.

Elementen zijn Water en Aarde.

Kapha is een steeds bewegende kracht in het lichaam en wordt vaak afgebeeld met zand en water. Als je deze samenvoegt in een pot, zal het zand naar de bodem zakken. De enige manier om te zorgen dat water en zand vermengd blijven, is door te schudden of te roeren. Dat doet Kapha in het lichaam.
Kapha onderhoudt het lichaam en zijn weerstand. Het houdt de gewrichten soepel, geeft de huid vocht, geneest wonden, geeft kracht en stevigheid, voorziet hart en longen van energie en houdt de immuniteit op peil.
Kapha is aanwezig in borst, keel, hoofd, holten, neus, mond, maag, gewrichten, plasma en vloeibare afscheiding van het lichaam, zoals slijm. Kapha is ook verantwoordelijk voor gevoelens als hechting, gulzigheid en afgunst, maar ook voor kalmte, vergeving en liefde.

Pitta

Pitta staat voor de Stofwisseling.

Elementen zijn water en vuur.

Deze kracht komt voort uit de dynamiek tussen water en vuur, deze elementen wijzigen en controleren elkaar en hebben elkaar nodig.
Pitta zorgt voor spijsvertering, opname, voeding, lichaamstemperatuur, tint van de huid, intelligentie en begrip.
Pitta zit in  maag, zweetklieren, bloed, vet, ogen en huid. Wat betreft de gevoelens gaat Pitta over boosheid, haat en jaloezie.