Home > Massages > Bindweefselmassage

Bindweefselmassage

Herkomst

De bindweefselmassage ontstond aan het begin van de twintigste eeuw. De basis werd gelegd door Elisabeth Dieke (1884-1952), die aan de ziekte van Buerger, een lastige bindweefsel ziekte, leed. Door deze ziekte neemt de bloedcirculatie zo af, dat amputatie van bijvoorbeeld een voet nodig kan zijn. Dieke ontdekte dat ze een dreigende amputatie van haar voet zelf kon voorkomen, door de huid rond het heiligbeen te masseren. Bij het aanraken van de huid voelde ze een snijdende pijn en  merkte dat de huid verbonden was met de onderliggende spieren. Door de massage werd de doorbloeding beter en tegelijkertijd nam de bloedcirculatie in de voet toe, waardoor de amputatie niet meer nodig was.

Rond 1900 had de bekende neuroloog Henry Head al de basis gelegd van relaties tussen bijvoorbeeld de voet en de huid rond het heiligbeen, zoals door Dieke ook opgemerkt was. Vanuit zijn werk ontstond het begrip de Headse zones. Bindweefselmassage steunt de theorievorming op de reflexleer van Head.

Effect

Bindweefselmassage kan worden toegepast bij klachten als hoofdpijn en migraine, buik- en borstkas-aandoeningen, maag- en darm-aandoeningen, langdurige verkoudheid, gewricht- en spierreuma, gevoeligheidsstoringen, slapeloosheid en pijnen bij of het uitblijven van menstruatie. De massage heeft een positief effect op een verslapte of slecht doorbloedde huid en cellulitis, striae (striemen ten gevolge van zwangerschap), acne en ook littekenweefsel kan door deze massage techniek sterk verbeteren.

Techniek

Bindweefselmassage wordt, in tegenstelling tot te meeste massage vormen, niet toegepast op de spieren, maar op de bindweefsellaag in het lichaam, die zich tussen de opperhuid en de spieren bevindt.

Elke bindweefselmassage begint met een rugonderzoek, dat zittend op een massage tafel wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgeduwd, om te kijken waar zich zones bevinden.
Vervolgens wordt, door middel van stevige massage-grepen in het bindweefsel, de doorbloeding geactiveerd, de aanmaak van collageen gestimuleerd en de kwaliteit ervan sterk verbeterd. Collageen is een lijmvormende eiwitstof die een hoofdbestanddeel van bindweefsel is.
De afvalstoffen worden losgemaakt en de balans in het bindweefsel wordt hersteld. De grepen kunnen in zithouding op de rug worden uitgevoerd, maar een behandeling van armen, benen, romp of gezicht, waarbij de gemasseerde ligt, is ook mogelijk.
Na afloop van de massage zal het rugonderzoek worden herhaald om te controleren of het gewenste effect is bereikt. De bindweefselmassage kan eenmalig toegepast worden om onderliggende probleemzones aan het licht te brengen, maar kan ook periodiek worden gegeven om erger te voorkomen of verborgen gebleven stoornissen te verhelpen.

Bindweefselmassage is geschikt voor vrijwel alle huidtypes, ook voor de dunne, gevoelige huid en bij de huidaandoening Couperose.

Specifiek product

Er wordt bij bindweefselmassage in principe geen gebruik gemaakt van massage olie of een ander specifiek product. Er wordt wel gebruik gemaakt van een massagetafel.

Producten

In deze boeken wordt uitgebreid aandacht besteed aan het onderzoek van bindweefselzones, de diagnostiek en de behandeling ervan met bindweefselmassage.

Bindweefselmassage producten