Home > Massages > Babymassage

Babymassage of Shantalamassage

Herkomst

Babymassage De Franse doctor Leboyer, de man van de eerste onderwaterbevalling, kwam in India in contact met de Shantalamassage. In India is het heel gewoon dat baby's dagelijks door hun moeders worden gemasseerd. De techniek wordt van moeder op dochter doorgegeven. Doctor Leboyer was van mening dat ouders hun kinderen warmte en geborgenheid horen te geven, zodat ze kunnen opgroeien tot emotioneel evenwichtige mensen.
Steeds meer ouders masseren tegenwoordig hun kinderen en zijn enthousiast over hun ervaringen. De kinderen ontwikkelen zich hierdoor erg goed en de motoriek wordt meer verfijnd.

Effect

In eerste instantie vergroot de babymassage de ouderlijke hechting. Het is ontspannend voor ouder en kind, helpt baby's bij kramp, verstopping en andere ongemakken. De massage stimuleert de zintuigen en de motorische en emotionele ontwikkeling van het kind.
De massage kan extra waardevol zijn voor kindjes die te vroeg of met een handicap geboren zijn. De baby voelt zich na de massage veilig en gekend, het vergemakkelijkt de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld.
Bovendien helpt het de ouder om meer zelfvertrouwen te krijgen, omdat ze de (lichaams)taal van hun kindje beter begrijpen en intuïtief meer gaan aanvoelen wat hun kind nodig heeft.

Techniek

Vrijwel elke baby houdt ervan om gestreeld, gemasseerd en geknuffeld te worden. De massage voldoet niet alleen aan de intense behoefte van kinderen om aangeraakt te worden, maar biedt ook de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Babymassage is een vorm van communiceren zonder woorden.
De druk die je uitoefent en de duur van de massage is afhankelijk van de leeftijd en de gezondheidstoestand van het kind. Masseren kan dagelijks gebeuren, het is het beste om dit op een bepaald tijdstip te doen. Hoe regelmatiger een baby wordt gemasseerd, hoe groter het effect is. Het is dus ook belangrijk dat de massage zo veel mogelijk door dezelfde persoon wordt uitgevoerd. Het beste is met deze massage te beginnen als je kind twee tot drie maanden oud is, omdat je dan al een beetje aan elkaar gewend bent, wat ervoor zorgt dat de massage beter verloopt. Mocht er sprake zijn van een medische noodzaak, dan is het ook mogelijk kort na de geboorte te beginnen.
Babymassage kan door iedereen gemakkelijk geleerd worden, een speciale voorkennis hen je er niet voor nodig.

Specifiek product: Massage olie

Bij babymassage wordt olie gebruikt, waardoor je handen gemakkelijk over de huid van de baby  glijden en voelt het niet stroef of zelfs pijnlijk aan. Het is bij het kiezen van een geschikte olie het belangrijkst dat je een organische olie gebruikt. Producten en zalfjes die minerale oliën bevatten zijn niet geschikt, dus gebruik alleen hoogwaardige plantaardige en zo mogelijk koud geperste oliën. Weet je het niet zeker dan kan je beter kiezen voor amandelolie, die goed door de huid wordt opgenomen en geen irritatie kan veroorzaken. Het is dan zeker dat er geen kunstmatige geurstoffen of andere toevoegingen in zitten. Amandelolie is mild, niet duur en overal verkrijgbaar.
Let op! Je kan het beste steeds een kleine hoeveelheid kopen, omdat een natuurlijke olie minder lang te gebruiken is.

Je kan ook gebruik maken van kruidenolie, gemaakt van geneeskrachtige planten, zoals de onderstaande oliën.
Melisse-(bad)olie is goed tegen winderigheid, werkt kalmerend en geeft nieuwe energie. Het bevordert de slaap en versterkt het hart.
Sint-Janskruidolie, ook wel Johanneskruid genoemd, is een krachtige bron van energie. Het helpt tegen stofwisselingsproblemem, verder versterkt het de zenuwen, bevordert het de genezing van wonden en lichtgevoeligheid van de huid.
Kamille-olie heeft een kalmerende werking op de darmen, verzacht pijn, remt ontstekingen en bevordert de genezing van wonden. Het werkt bij darmklachten, krampen, winderigheid en jeuk. Let op: Hierbij kan er een allergische reactie optreden, breng het dus eerst aan op een klein stukje van de huid, om dat te testen.
Calendula-olie werkt omhullend en verwarmend, geneest kleine wondjes en de geïrriteerde huid. De olie heeft als basis sesamolie, waaraan extracten van kamille en goudsbloem zijn toegevoegd.
Avocado-olie bevat belangrijke vitaminen, vooral vitamine A, en mineralen die via de huid in de stofwisseling worden opgenomen.
Rozenolie werkt op je gemoed, maakt je vrolijk, kalmeert en zorgt voor een diepe slaap. Bovendien werkt het desinfecterend, voor de verzorging van de huid is deze olie erg geschikt. Deze kan het best verdund worden met avocado- of amandelolie.
Let op: Maak bij de aanschaf duidelijk dat het echte rozenolie moet zijn, deze is wel vrij duur, maar anders is het automatisch een kunstmatig product.
Etherische oliën zijn geen oliën waaraan geneeskrachtige kruiden zijn toegevoegd, maar het aftreksel van de kruiden, essence genaamd, waardoor het bijzonder werkzaam is. Deze olie moet je alleen gebruiken als er duidelijke klachten zijn die daar om vragen. Het is beter deze niet te gebruiken bij baby's, omdat ze schadelijk kunnen zijn, let op: dit is ook mogelijk met plantaardige stoffen!

Overzicht van de belangrijkste etherische oliën en hun werking

Producten

Deze boeken over baby massage kunnen van belang zijn voor ouders die de lichamelijke en psychische 'ontwikkeling van hun kind willen bevorderen. Het biedt ook nuttige informatie aan verloskundigen, verpleegsters en kraamverzorgsters, die 'couveusjes' of zieke baby's onder hun hoede hebben.

Baby massage of Shantala massage boeken

Babyportaal

Op babyportaal kan je handige informatie vinden over het krijgen en opvoeden van je baby.