Home > Massages > Tuina massage

Tuina massage

Herkomst

Tuina betekent letterlijk: 'druk en wrijf' en je spreekt het uit als Twie na.

Tuina werd al rond 200 jaar voor Christus gebruikt in de Shangdynastie om kinderziekten en spijsverteringsproblemen te genezen. Er werd toen nog gesproken over 'Mosha', 'Anmo' of 'Anqiao'. In 600 jaar na Christus was Tuina onderdeel van het programma van het Keizerlijk Medisch College.
Tuina werd steeds belangrijker en verder ontwikkeld, totdat het gedurende de Qing dynastie, net als andere aspecten van de oude Chinese cultuur, werd onderdrukt.

Pas na de communistische revolutie werd Tuina, samen met andere vormen van traditionele geneeskunde, in ere hersteld.

Tegenwoordig heeft bijna elk Chinees ziekenhuis een eigen Tuina afdeling en de Tuina studie en praktijk zij binnen het het universitair medisch onderwijs erg belangrijk. In 1987 werd de Chinese Tuina Association opgericht en de laatste jaren wordt er steeds meer gepubliceerd over succesvol onderzoek hierover. De combinatie van Tuina en acupunctuur begint erg belangrijk te worden in China, maar ook in de Verenigde Staten en Europa. In het westen is Tuina vooral bekend en geliefd in Frankrijk en Amerika om de therapeutische 'impact' van de behandeling.

Bij Tuina gaat het om het herstellen van een uitgebalanceerde en vrije stroom van de Qi in je lichaam, net als bij andere vormen van traditionele Chinese massages. Het lichaam krijgt hierdoor de kans zichzelf te helen. Tuina wordt ook toegepast om klachten te voorkomen.

Effect

Tuina verbetert de gezondheid van de lichaamsstructuur en het bewegingsapparaat. De behandeling heeft een goede invloed op het zenuwstelsel, zodat de levensenergie weer goed door het lichaam stroomt. Pijn wordt hierdoor bestreden en het zorgt ervoor dat het bewegingsapparaat weer normaal functioneert. Daarnaast wordt de weerstand van het lichaam aanzienlijk verbeterd en worden gifstoffen door de behandeling uit het lichaam verdreven.

Tuina werkt erg goed bij bijvoorbeeld migraine, ischias en andere vormen van chronische pijn, voor klachten die samenhangen met spier- en skeletproblemen en met chronische stress, waaronder spijsverteringsklachten en ademproblemen.

Tuina kan niet worden toegepast bij botbreuken, open wonden en letsel.

Techniek

Bij Tuina wordt er, net als bij Shiatsu, druk uitgeoefend op bepaalde punten op de meridianen om de stroom van Qi te beïnvloeden.

Tuina heeft vooral als zelfstandige therapie ongekende mogelijkheden door de verbinding met de schat aan kennis van eeuwenoude Chinese geneeswijzen.

De Tuina masseur is tijdens een behandeling heel geconcentreerd in zijn eigen lichaamscentrum, waaruit hij of zij innerlijke kracht haalt om zijn of haar handen het juiste werk te laten doen. Zo kunnen blokkades worden opgeheven en de circulatie van Qi en Bloed worden bevorderd.

Een yin-yang balans wordt gecreëerd, de energie van het lichaam versterkt, blokkades worden opgeheven en de innerlijke organen worden in evenwicht gebracht. Zo kan koorts dalen, pijn verzachten en gewrichten beweeglijk worden maken.

Daarnaast kan de techniek uitstekend als krachtige therapeutische aanvulling op andere Oosterse en Westerse massagetechnieken worden uitgevoerd. De Tuina behandeling kan worden gecombineerd met kruiden, kompressen en zalven.

Specifiek product

De Tuina behandeling kan worden gecombineerd met kruiden, kompressen en zalven. Hier zijn alleen niet specifieke producten voor bekend, het licht eraan met welke techniek wordt gewerkt en welke klacht er wordt behandeld.

Producten


Boek met Tuina technieken om lichaam en geest te laten ontwaken. (In het Engels)


Tuina massage producten