Home > Massages > Marma massage

Marma massage

Herkomst

De marma massage is ontstaan in India en werd al in het jaar 1500 voor Christus gebruikt. Het is een oeroude massage techniek voor lichaam, geest en ziel.

Het idee achter de marma massage is dat geblokkeerde energie vrij kan worden gemaakt door het masseren van de 107 marmapunten. Marmapunten zijn plekken waar verschillende lichaamsweefsels elkaar ontmoeten: aders, zenuwen, gewrichten, botten, huid, vlees en spieren.
De punten zijn sterke energiecentra, die vergelijkbaar zijn met acupunten. Een verschil is dat er duizenden gevoelige acupunten zijn, terwijl de marma massage 107 marmapunten heeft.

De marma massage is een onderdeel van de Ayurveda. Het doel van Ayurveda is evenwicht in lichaam, geest en zintuigen te brengen en is een goede manier om te ontspannen en te herstellen.

De therapieën acupunctuur, acupressuur en reflexologie zijn waarschijnlijk ontstaan vanuit de marma massage.

Effect

Het masseren van de marmapunten helpt om energie en giftige blokkades te verwijderen uit het systeem. Dit verbetert de werking van interne organen.

De marma massage zorgt ervoor dat het lichaam zich ontspant, weer in balans komt, wordt gereinigd en gevoed. De massage zorgt voor de stimulering van het lymfesysteem en de bloedsomloop, de bestrijding van stress, vermoeidheid en slapeloosheid, de bewustwording van het lichaam en de verlichting van de spierspanning.

De tri dosha's worden door de massage weer in balans gebracht.

Techniek

Bij deze behandeling masseert de masseur de marmapunten, er bevinden er in totaal 107 in het lichaam, die in twee groepen in te delen zijn: de hoofd- en de sub-marmapunten. De hoofd-marmapunten komen overeen met de chakra's.

De marmapunten zitten op de romp en de ledematen, aan voor- en achterkant van het lichaam. Ze zijn ingedeeld naar de aard van het weefsel, de plaats op het lichaam en het effect bij verwonding. Ze zijn als volgt over het lichaam verdeeld: 22 op de benen, 22 op de armen, 14 op de rug, 12 op borst en buik, en 37 op het hoofd en in de nek. In sommige culturen zijn er 108 marmapunten, de geest wordt beschouwd als het 108ste punt.

Voordat de masseur begint met de massage wordt je Dosha vastgesteld, door het beantwoorden van een aantal vragen. De masseur weet daardoor welke technieken hij of zij moet toepassen en welke olie daarbij het beste gebruikt kan worden.

Specifiek product: Etherische olie

Bij de marma massage wordt gebruik gemaakt van etherische massage-oliën, die afvalstoffen vrij maken uit de weefsels en het zenuwstelsel versterken. Ze kunnen zorgen voor verlichting van pijn, vermindering van spanning en vermoeidheid.

Om de juiste olie voor de marma massage samen te kunnen stellen, wordt er voorafgaand aan de massage vastgesteld, wat je overheersende Dosha is.

Producten


Marma's zijn speciale Ayurvedische energiepunten op het lichaam die op de acupunten lijken. Door ze aan te raken kan onze vitale energie voor gezondheid in goede banen worden geleid. Het boek bevat een duidelijke beschrijving van de 107 marmapunten: hun locatie, constructie en toepassing. Het legt in details uit hoe je ze moet behandelen met vele methodes inclusief massage, aroma's, kruiden en yoga oefeningen. (In het Engels)

Marma massage producten