Home > Massages > Zweedse massage

Zweedse massage

Herkomst

Meestal wordt de Zweedse schermer en gymnastiek leraar Per Henrik Ling (1776-1839) gezien als grondlegger van de Zweedse massage, dit is echter niet terecht.
De Nederlander Johan Georg Mezger (1838-1909) heeft namelijk de Franse termen bedacht, waarmee hij de massage beschreven heeft. De naam Swedish Movement System, Zweedse bewegingen systeem, is gedurende de tweede helft van de 19e eeuw veranderd in Swedisch Massage System, Zweedse massage systeem.
Het systeem van Ling heette Swedish Movement System, waarschijnlijk wordt Ling daarom zo lang in verband gebracht met de Zweedse massage.
In Zweden zelf wordt de term Zweedse massage niet gebruikt.

De Zweedse massage staat ook wel bekend onder de naam Klassieke massage. In deze massagevorm spelen westerse kennis van gezondheidszorg en de oosterse filosofie een belangrijke rol. De Zweedse massage is waarschijnlijk één van de meest gebruikte massagevormen.

Effect

Door de Zweedse massage wordt de bloedsomloop gestimuleerd, je raakt ontspannen en je bewegingsvrijheid wordt vergroot.
Door de toegenomen doorbloeding wordt de opname van voedingsstoffen in de spieren bevorderd en de afvalstoffen worden sneller afgevoerd.
De massage kan je lichaam in diepe ontspanning brengen tot een diepe meditatieve staat. Het kalmeert het zenuwstelsel, versterkt het immuun-systeem en het stimuleert het loslaten van toxine, in je lichaam. Toxine zijn gifstoffen, die afkomstig zijn van bacteriën.

Door de behandeling worden bepaalde stoffen in de huid aangemaakt die pijn verminderen en je een goed gevoel geven.

Bij deze massage wordt gebruik gemaakt van langzame, glijdende bewegingen. De masseur kneedt en wrijft met de bloedstroom mee richting het hart, om de bloedcirculatie te stimuleren.
Naast de behandeling van de oppervlakkige huid, worden ook de gewrichten gemasseerd, waardoor   de bloedsomloop kan worden gestimuleerd, ontspanning teweeg gebracht wordt en de bewegingsvrijheid vergroot.

Er wordt bij een Zweedse massage gebruik gemaakt van vier basistechnieken, namelijk effleurage, petrissage, kneden en frictie.
Effleurage is een oppervlakkige strijk-massage-techniek. Er worden hierbij lichte tot halfzware strijkbewegingen in de lengterichting van de spieren gemaakt.
Petrissage is een stevige kneed-massage-techniek, waarbij de bewegingen vrij tot zeer krachtig zijn en draaiende bewegingen gemaakt worden.
Bij de techniek 'kneden', wordt het onderhuidse weefsel met duim en vingers gekneed, op dezelfde manier als waarop deeg wordt  gekneed.
Frictie is een krachtige wrijf-massage-techniek. Hierbij worden krachtige bewegingen gemaakt met duimen, knokkels en vingertoppen. Op een klein gedeelte wordt druk uitgeoefend. Dit zijn de basis handgrepen die gebruikt worden om het lichaam te laten ontspannen.

Tegenwoordig wordt Zweedse  massage vaak gecombineerd met technieken die de persoonlijke groei en ontwikkeling bevorderen, emotionele spanningen vrij maken en het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen.

De massage wordt uitgevoerd met massage-olie en op de blote huid. 

Specifiek product

Deze massage wordt gecombineerd met het gebruik van 100% natuurlijke etherische oliën. De oliën voeden tegelijkertijd de huid, hierdoor blijft het zacht en soepel.

Er kan ook gebruikt worden gemaakt van een massage lotion.

Producten


Een boek over de techniek van Zweedse massage. (In het Engels)Zweedse massage producten