Home > Massages > Zwangerschap

Zwangerschapsmassage

Herkomst

Zwangerschapsmassage Tijdens de zwangerschap gebeurd er in een relatief korte periode veel in je lichaam. De hormonen veranderen je spieren en gewrichten, alles wordt losser en soepeler om ruimte voor het kind te maken en je op de bevalling voor te bereiden. De veranderingen zorgen er meestal voor dat je sneller moe bent. Soms krijg je last van lichamelijke klachten als pijn in je nek, rug en bekken. Je lichaam houdt vocht vasthouden en het kan zijn dat je slecht slaapt. De Zwangerschapsmassage helpt om deze klachten te verminderen.

Tijdens de zwangerschap zijn je gevoelens onrustig. Dat komt niet alleen door de extra hoeveelheid hormonen, maar ook door de vele veranderingen in je leven. Je kan je onzeker en tegelijkertijd gelukkig voelen.

Elke vrouw kan zich er zorgen over maken of de zwangerschap en de geboorte goed zullen verlopen. Zeker als je voor de eerste keer zwanger bent, kan je je onzeker voelen, je kan je afvragen of de zwangerschapsklachten die je hebt wel normaal zijn of dat er meer aan de hand is.

De zwangerschapsmassage is een speciaal aangepaste massage techniek, die vaak is gebaseerd op een nieuwe massagetechniek die Hydromed heet. Oorspronkelijk is de Hydromed massage afkomstig uit Engeland, toen was het de bedoeling de druk op de gewrichten van de therapeut te verlichten. Al gauw bleek dat ook de patiënten veel baat had bij een massage op een warm-waterkussen of -matras.

Effect

De zwangerschapsmassage werkt ontspannend, versoepelt je spieren en stimuleert de bloedcirculatie jou en je kind. Het zorgt ervoor dat je ademhaling dieper wordt en je hoofd even helemaal tot rust komt.
 In de eerste drie maanden zorgt de massage ervoor dat je je weer fitter voelt, verder verlicht het hoofdpijn en misselijkheid.
Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kan je rugklachten en beenkrampen krijgen. Massage verlicht die klachten en je zal je beter in je vel voelen.
De laatste periode past het lichaam zich in een korte tijd aan op de snel groeiende baby. Dit merk je vaak aan bekken-, rug-, nek- en schouderproblemen. Verder merk je dat je lichaam vocht vast houdt en dat je slecht slaapt. Zwangerschapsmassage kan die klachten helpen verlichten.

De behandeling zorgt er ook voor dat je even stil staat bij alle veranderingen in je lichaam, hierdoor word je je bewuster van de baby in je buik.

Er is onderzocht dat het een positief effect heeft op beter slapen, minder rugpijn, minder stress en minder complicaties tijdens de bevalling. Er is zelfs gebleken dat door de behandeling het percentage vroeggeboortes kleiner is en dat er minder complicaties optreden.

Techniek

Tijdens de gehele behandeling lig je op je rug op zachte, gladde warm-waterkussens of warmwatermatras. Zo'n flexibele behandeltafel met een comfortabele temperatuur van ongeveer 40°C biedt de masseur de mogelijkheid altijd op dezelfde hoogte te werken en de hele rug te bedekken, terwijl de cliënt toch ontspannen op de rug ligt. Lucht- en watergevulde hoofd- en beenkussens maken de Hydromed tot de ideale massage methode. De warmte van de kussens zorgt voor een extra diep ontspanningseffect. Je lichaam wordt geheel ondersteund, zoals in een waterbed, zodat je alleen de massage voelt en daardoor geen last van je buik hebt, je helemaal geen pijn meer. De masseur masseert met geoliede handen en onderarmen.

Je voeten, benen, billen, armen, handen, romp, hals en schouders krijgen een ontspannende massage. Voor je buik en je onderrug wordt een speciale zachte techniek toegepast, die helemaal is afgestemd op de gewijzigde spier- en orgaanverhoudingen in je lichaam. Niet alleen jij, maar ook je baby wordt heel rustig van de zachte aangename bewegingen.

De zwangerschapsmassage kan qua inhoud erg verschillen. Voordat de massage begint bespreek je met de masseur de duur van de behandeling en je eventuele klachten en wensen. Aan de hand daarvan wordt de inhoud bepaald en in welke houdingen je het beste kan gaan liggen. Soms kan je namelijk ook op je zij gaan liggen tijdens deze massage, of een combinatie van op de rug en op de zij.

De massage mag gedurende de hele zwangerschap toegepast worden, zo vaak als je wilt. Het is wel zo dat de effecten verschillen in andere periodes van de zwangerschap, kijk bij de effecten.

Je kan ervoor kiezen dat de vader ook bij de massage aanwezig is, hij kan dan wat technieken en leren en kan dan zelf gedurende de zwangerschapsperiode regelmatig een ontspanningsmassage geven.

Postnatale massage

De Postnatale massage is behandeling voor na je zwangerschap, die net als de zwangerschapsmassage gebaseerd is op de Hydromed massage. Het is een speciaal aangepaste techniek om de, door je zwangerschap, uitgerekte spieren en weefsels te behandelen. De massage richt zich vooral op de heupen, buikspieren en eventueel je borsten.
Je komt weer helemaal tot rust en na de massage voel je je weer fit en ontspannen.

Specifiek product

Er wordt bij de zwangerschapsmassage gebruik gemaakt van massage-olie, meestal op basis van Amandel en Jojoba, wat zorgt voor goede elasticiteit van de huid om zo het ontstaan van zwangerschapsstriemen te voorkomen.

Producten


In dit boek ontdek je de kracht van een therapeutische en geliefde massage. Dit boek leert je om het genot van je zwangerschap met je partner te delen. Je zal de vele manieren ontdekken om de ongemakken van de zwangerschap los te laten tijdens de massage. (In het Engels)

Zwangerschapsmassage producten