Home > Massages > Hotstone massage

Hotstone massage

Herkomst

Hotstone massageHet masseren met hete stenen is al eeuwenoud.
Al zolang de mens op aarde is worden stenen gebruikt voor gereedschap en hulpmiddelen. Zo werden stenen bijvoorbeeld gebruikt ter verwarming bij koude nachten. Men plaatste de stenen eerst in het vuur, waarna ze als verwarming dienden onder een deken van huiden of bladeren.
Langzaam aan werden de warme stenen over de gehele wereld voor diverse doeleinden steeds vaker toegepast.
De Grieken en Romeinen gebruikten in de badhuizen stenen om elkaar mee te masseren, omdat spierpijn, ongemakken en kwetsuren hierdoor afnamen.
Ook werd deze massage gebruikt bij de Inca's, indianen, Maöries en vele andere culturen. Ze gebruikten warme stenen bij diverse rituelen, afhankelijk van de cultuur.
In de oosterse cultuur werden warme stenen gebruikt om ziekten en aandoeningen te voorkomen en te behandelen. Hier werden de stenen onder andere op de acupunctuurpunten geplaatst en over de meridianen gestreken.

Een hotstonemassage wordt ook wel Lavastone, Yoastone of LaStone genoemd. Het is een lichaamsbehandeling vanuit de gedachtegang 'Ziel, lichaam en geest zijn één'.

Effect

Door de combinatie van warmte en beweging, dit wordt thermodynamica genoemd, kan de masseur dieper in het spierweefsel komen, waardoor de massage of behandeling effectiever is.

Een hotstonemassage zorgt ervoor dat het lichaam zichzelf hersteld, het helpt afvalstoffen af te voeren, draagt bij aan het ontgiften van het lichaam, stimuleert de organen en kan het lichaam meer in balans brengen.

Hotstonemassage is goed bij spierpijn, spierverstuikingen en spierspanningen. Het helpt bij een verminderde bloedcirculatie, bij rugklachten, artritis, reuma*, fibromyalgie, menstruatiepijn.  Door de ontspannende werking helpt het bij stress en angstgevoelens, maar let op, het werkt niet bij een burn-out.

*Let op: dit geldt niet voor alle vormen van reuma, neem contact op met een arts of therapeut voor een advies.

Techniek

De hotstonemassage wordt gegeven met mooi door de natuur afgeronde vulkanische stenen. Ze hebben meestal een temperatuur van tussen de 45 °C en 50 °C. Door de warmte van de stenen werkt een hotstonemassage dieper door dan een gewone massage.
Deze massage wordt niet alleen met de stenen gegeven, maar zijn de stenen een verlengstuk van of een aanvulling op de handen van de masseur.

Deze massagetechniek kan worden gecombineerd met andere behandelingen, namelijk ontspanningsmassage, sportmassage, pedicure of manicure, schoonheidsbehandeling, kuur, spa, sauna, stoelmassage, shiatsu of bij natuurgeneeskundige en klachtgerichte behandelingen.

Maar meestal wordt de hotstonemassage op de volgende manier uitgevoerd.
Eerst wordt er een aantal stenen op en naast je neergelegd. Deze stenen zorgen ervoor dat het lichaam aan de warmte kan wennen en zorgen voor ontspanning. Vervolgens wordt het lichaam ingemasseerd met olie om de stenen goed over de huid te laten glijden. De massage bestaat voornamelijk uit lange rustige en cirkelvormige strijkingen.

Als het buiten boven de 25 °C is, kan je beter geen hotstonemassage ondergaan. Je lichaam  kan namelijk bij zo'n temperatuur niet genoeg afkoelen. Verder is deze massagevorm niet geschikt als je koorts of spataderen hebt. Ook niet bij kanker, omdat het de lymfestroom activeert. Bij andere aandoeningen zoals hartklachten, bloeddrukproblemen, suikerziekte en zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn, je kan dan het beste eerst overleggen met een specialist.

Specifiek product: Vulkanische stenen

Bij deze massage wordt over het algemeen gebruik gemaakt van basaltstenen. Dat zijn vulkanische of lava stenen die door invloed van water en zand door de eeuwen heen glad gepolijst zijn en daardoor prettig aanvoelen. Er wordt gebruik gemaakt van een set van ongeveer 40 a 50 stenen, van verschillende afmetingen, tussen de 2 en 12 centimeter . Er zijn natuurlijk kleinere stenen nodig voor het gezicht of tussen de tenen, dan voor op de rug bijvoorbeeld.

De stenen moeten in water worden verwarmd en dus niet in de oven en nooit in de magnetron. Het kan op twee manieren:
Au bain-marie: de stenen liggen in een bak water. Die bak staat ook weer in een bak water, die je kan verwarmen, op vuur of op elektriciteit. Er bestaan ook speciale apparaten voor, ze bestaan er voor de horeca, deze maken alleen wel vaak veel geluid, maar er zijn ook speciale voor deze massage verkrijgbaar die wel stil zijn.
Ring-verwarming: hierbij zit de verwarming rondom, een gelijkmatig verwarmingssysteem, een heater.

Systemen met een verwarming aan de onderkant, zonder binnenbak, zijn minder geschikt, omdat de stenen aan de onderkant warmer of zelfs heet worden. Dit is minder veilig en er moet beter worden opgelet tijdens het masseren.

De stenen worden zijn meestal tussen de 45 °C en 50 °C. Het is belangrijk om hier een thermometer bij te houden, omdat 2 °C een groot verschil kan maken voor de gemasseerde.

De benodigheden op een rijtje:

  • Set van stenen, afhankelijk van de behandeling.
  • Verwarmingssysteem
  • Thermometer
  • Bakje met koud water, om de stenen snel mee af te koelen.
  • Een klein bakje of zeefje om teensteentjes in te doen.
  • Een bakje om gebruikte stenen in te doen.
  • Doeken om stenen af te drogen en af te dekken.
  • Dunne doek voor tussen de stenen en het lichaam, bijvoorbeeld indiakatoen of viscose, geen badstof of fleece.
  • Goede natuurlijke olie, gebruik geen producten op waterbasis, dit lost namelijk op met natte stenen.

Producten


Nesco Spa-Pro massage stone heater.
Verwarmingssysteem voor de stenen.







Hotstone massage producten