Home > Massages > Haptonomie

Haptonomie

Herkomst

Het begrip Haptonomie (Haptomassage) is een samenvoeging van twee Oud Griekse begrippen: hapsis en nomos. Hapsis betekent: aanraking, gevoel en tast en Nomos betekent wet, regel, norm. 'Hapto' stamt af van het werkwoord haptein wat aanraken, verenigen en zich hechten aan betekent en in overdrachtelijke zin: in voelbaar contact treden om gezond te maken, te helen, te bevestigen.

In de Haptonomie speelt de emotionele aanraking een grote rol. De grondlegger Frans Veldman noemt de Haptonomie 'de wetenschap van de affectiviteit'. In de jaren zestig ging de fysiotherapeut Frans Veldman zijn therapievorm Haptonomie noemen, daarvoor had het de naam 'Psycho-tactiele-therapie'. Frans Veldman paste zijn ontdekking van de ruimtelijke tast in zijn fysiotherapeutische behandelingen toe. Tegelijkertijd ontwikkelde hij de Haptotherapie op grond van de Haptonomie. In beide therapievormen wordt aangeraakt, alleen verschilt het doel van het lichamelijk contact. In de fysiotherapie is het altijd een medisch klacht, waar hulp voor wordt gezocht. Binnen de Haptotherapeutische hulpverlening is de klacht dat je niet tevreden bent met je bestaan, of het gevoel te hebben dat je niet kan bestaan.
Voor de theoretische achtergrond van de Haptonomie maakte Frans Veldman gebruik van de opvattingen van de Franse filosoof Maurice Merleau Ponty die in de jaren vijftig een filosofie over het lichaam en ruimtelijke beleving ontwikkelde. Merleau Ponty beschreef het verschijnsel van de 'miraculeuze verlenging' van het lichaam. Dat houdt in dat als je met een stok in de hand iets betast, je het voorwerp voelt aan het einde van de stok, terwijl je aan het einde van de stok geen tastorgaan hebt. Een voorbeeld hiervan is: als je autorijdt, weet je automatisch je eigen afmeting en van de auto waar je in zit, zodat je ‘weet’ of je met je auto ergens tussendoor kunt of niet. 

Haptonomie is niet alleen een massage, maar ook een therapie, daarom wordt het ook wel Haptotherapie genoemd.

Effect

Haptonomie zorgt ervoor dat je emoties en gevoelens op gaan leven, door de aanraking wordt je je bewust van je eigen blokkades en problemen, om ze vervolgens een plek te kunnen geven. Door de handaanraking kan het evenwicht in je lichaam herstelt worden, je zal je weer thuis voelen in je eigen lichaam. Na een aantal behandelingen met de Haptomassage zal je je beter kunnen ontspannen en daardoor ook beter slapen.
De massage is voor mensen die geestelijke en lichamelijke klachten hebben en inzicht in hun klachten willen krijgen. De behandeling is voor iedereen die voor de behandeling open staat.
Haptonomie ondersteunt je bij problemen zoals overbelasting, stress, burn-out, depressie, minderwaardigheidsgevoel, relatieproblemen, omgang met conflicten, lichamelijke klachten, acceptatie problemen, trauma verwerking, gebrek aan zingeving, het herkennen van gevoelens, omgaan met agressie, grenzen stellen en problemen tussen levensfasen.

Techniek

Haptonomie bestudeert het voelen en verband met het gevoelsleven, in contact zijn met jezelf en de wereld, hoe je staat in het leven en in relaties, verbondenheid, liefde, verantwoordelijkheid en hoe het allemaal tastbaar is. In de Haptonomie wordt het lichaam gezien als 'drager van gevoelens' en heeft een 'geheugen voor gevoelservaringen'. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden, door bijvoorbeeld blokkades in bewegingspatronen, remmingen in de expressie van gevoelens en ingehouden gebaren. Dit vermindert ook het vermogen tot het aangaan en beleven van contact.

Haptomassage is gebaseerd op de ontwikkeling van gevoel. De huid als tastzintuig en de massage als aanraking spelen een grote rol. Het belangrijkste bij een Haptomassage is dat je vertrouwen hebt in de behandeling en in de masseur, daarnaast moet er wederzijds respect zijn.

De Haptomassage wordt rustig uitgevoerd met palpaties en periodieke drukkingen, lichte en zwaardere effleurages. De effleurages beginnen oppervlakkig en worden geleidelijk aan steeds intenser, ze kunnen met of zonder massage-olie uitgevoerd worden. De Haptomassage begint bij de rug, waarbij je op je buik ligt. Vervolgens worden de buik, het gezicht en de ledematen behandeld.
Bij de Haptomassage is geen sprake van een standaard behandeling, het gaat op gevoel.

Producten


In dit boek staat de betekenis en het belang van aanraken en voelen. Aanraken en aangeraakt worden zijn van wezenlijk belang voor een goede emotionele ontwikkeling. Met Haptonomie. Een kwestie van gevoel opent Bob Boot de deur naar een vergeten wereld: een rijker gevoelsleven.

Haptonomie producten