Home > Massage ABC > Y > Yoga

Yoga

Yoga is het uitvoeren van ademhalingsoefeningen en lichaamsoefeningen om tot bewuste ontspanning te komen en daardoor de (geestelijke) gezondheid te bevorderen.

Yoga

Yoga is op verschillende manieren te omschrijven als datgene dat verbindt of verenigt. Het verbindt het individu met het universum, de mens met zijn hogere of ware natuur, de lagere met de hogere energieën in de mens, de mens met het goddelijke, enzovoorts.

Yoga kan ook omschreven worden als de toestand of geestesgesteldheid van eenwording of vereniging. In de praktijk betekent yoga voor velen werken aan zelfbewustzijn door het uitvoeren van fysieke en mentale oefeningen.

 Bij yoga worden de technieken niet als doel gebruikt, maar als middel. De beleving en de ervaring zijn het belangrijkste, niet het resultaat. De belangrijkste vormen van yoga zijn Hatha yoga, Jnana yoga, Bhakti yoga, Karma yoga en Raya yoga. Alle vormen samen wordt Integrale yoga genoemd.

 

Hatha yoga

De lichaamshoudingen bij Hatha yoga zorgen ervoor dat het spierstelsel ontspant en het lichaam veerkrachtig, schoon en lenig wordt. De ademhalingsoefeningen kalmeren het zenuwstelsel en maken het sterker. Tenslotte maakt de Relaxatie of Meditatie de gedachten rustig door concentratie en beheersing. Het zorgt ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt.
Deze vorm van yoga is het meest bekend in Nederland, eigenlijk in de gehele Westerse Wereld.

Jnana yoga

Jnana yoga is de 'yoga van kennis'.
Hierbij worden filosofie en schriften bestudeerd om inzicht in de zin van het leven te krijgen.

Bhakti yoga

Bhakti yoga is 'yoga van het gevoel'.
Je spirituele gevoel wordt ontwikkeld door bijvoorbeeld het zingen van mantra's en spirituele liedjes.

Karma yoga

Karma yoga is de 'yoga van de handeling'.
De yoga van liefde tot anderen. Het handelen zonder resultaat te verwachten.

Raya yoga

Raya yoga is de 'koninklijke yoga'.
Het is de yoga van zelfkennis door het beoefenen van meditatie