Home > Massage ABC > B > Bio-energetica

Bio-energetica

Bio-energetica is een vorm van emotioneel lichaamswerk, die in eerste instantie het lichaam en de energetische processen ervan gebruikt om de persoonlijke groei te bevorderen.

De grondlegger is Alexander Lowen, een Amerikaans psychiater, die zijn aanpak wereldwijd heeft verspreid, via zijn tientallen boeken. Volgens Lowen zijn alle psycho-emotionele ervaringen, die we in ons leven hebben meegemaakt, als een bevroren geschiedenis in ons lichaam terug te vinden. Wanneer je in je leven, en dan vooral in je vroege jeugdjaren, meerdere keren geconfronteerd bent met emotioneel moeilijk te verdragen, pijnlijke situaties, zal je je daartegen verzetten door je lichaam te spannen. Bepaalde spieren gaan helemaal verkrampen, waardoor er geen pijnlijke emoties meer binnen kunnen komen. Deze chronische spanningen verminderen het energieniveau en de bewegingsmogelijkheid, waardoor het lichaam levenloos en stijf wordt en je je niet lekker in e vel voelt.

Bio-energetica is erop gericht je bewust te maken van je spierpantser en dan stap voor stap, door allerlei actieve lichaamsoefeningen en massagetechnieken, de spanning in je lichaam los te maken, waardoor ook emotionele spanning en stress oplost. Als verkrampte spieren ontspannen, zal je lichaamshouding weer in balans gebracht worden, waardoor je je evenwichtiger in het leven voelt staan. Je leert daarnaast om weer voller te ademen, waardoor je beter en intenser kan leven. Door de spierspanningen te verminderen kan je je opnieuw vitaler, energieker en levenslustiger voelen.

Bio-energetica leert je te luisteren naar je lichaam als barometer van je emotionele en geestelijke gezondheid. Het zorgt ervoor dat je losser, soepeler en energieker kunnen bewegen, waardoor je vrijer, spontaner en bevredigender je emoties kan uiten. Bio-energetica is je lichaam meer te laten leven en daardoor zo intens mogelijk van het leven te genieten en alles wat daarmee verbonden is.